İnsanlar doğdukları bölgeleri zaman içerisinde okul, iş, belki de sevdikleri için gönüllü olarak terk edip başka yerlere göçebiliyorlar. Ancak aynı şehirde yaşayan insanlar, toplu olarak o yeri terk edip göçtüklerinde, ortaya hayalet şehirler çıkıyor. Bu toplu terk edişler, gönüllülük yüzünden değil zorunluluk yüzünden gerçekleşiyor. Kimi bölge doğal ya da insan yapımı afetlerle tehdit ediliyor, kimisi savaşın zalimliği ile karşılaşıyor, kimi ise sadece ekonomik olarak etkinliğini yitiriyor.
Sonuçta, aşağıda göreceğiniz 5 hayalet şehir gibi yerler ortaya çıkıyor.
1. Kayaköy, Türkiye:
Hayalet bir şehir bulmak için aslında çok uzaklara bakmamıza gerek olmadığını görüyoruz. Yüzyıllar içerisinde farklı topluluklara ev sahipliği yapmış, Muğla’nın bir ilçesi olan Fethiye yakınlarındaki Kayaköy terk edilmeden önce en son Yunanlıların yerleşkesiydi.
İtalyan seyyah Sanuda tarafından 14. yüzyılda “Levissi” ismi verilen bölge, 30 Ocak 1923’te Yunanistan ile yapılan nüfus değişimi anlaşmasına göre hızla boşaldı. Bölgede 500’den fazla ev, 2 büyük kilisenin de dahil olduğu ibadethaneler, okullar ve yel değirmenleri gibi yapılar bulunuyor. 1957 yılındaki Fethiye Depremi’nde bu yapılar oldukça zarar görmüş olsa da, hala turistlerin ilgisini çeken bir hayalet şehir olma özelliğini koruyor.
Kayaköy Google Haritalar Linki ve Koordinatları
2. Varoşa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti:
Kayaköy’den güneye inip deniz üzerinden devam ettiğimizde, kendimizi Kıbrıs’ta buluyoruz. Günümüzde Gazimağusa olarak adlandırılan bölgede, terk edilmiş halde bulunan Varoşa’yı görebilirsiniz. Bu bölge Maraş’a dahil edilse de, eski ismi Fame of Augustus’tan (Agustus’un Namı) gelen Famagusta. Yunanca’da ise “Ammochostos” yani, “kumda saklı”.
1969 yılından itibaren Lübnan’daki karışıklıklar sebebiyle Beyrut’un cazibesini yitirmesi nedeniyle, kumda saklı bu bölge parlamış ve önemli bir turistik belde haline gelmiştir. Artarak gelen talebi karşılamak adına büyük oteller ve turistik tesisler yapılırken, 1974 yılındaki askeri harekattan sonra bölgeye erişim dikenli teller ile yasaklanarak bugünkü terk edilmiş halini almıştır. Halen bu alana giriş yasaktır.
Varoşa Google Haritalar Linki ve Koordinatları
3. Ağdam, Azerbaycan:
Bir sonraki terk edilmiş şehri bulmak için de yine uzaklara gitmiyoruz. Bu sefer zamanında 40.000 kişinin yaşadığı, oldukça güzel bir yer olan, Azerbaycan’ın Ağdam şehrindeyiz. 18. yüzyılda kurulup, 1928’de şehir statüsüne ulaşan Ağdam 1993 yazında, Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.
Şehir Ermeniler’in eline düştüğünde, canını kurtarabilen Azeriler kaçarken, savunmasız halkın büyük çoğunluğu Ermeni askerler tarafından öldürülmüştür. Şehrin tekrar Azeriler tarafından kullanılmasını önlemek adına, Ermeniler bina ve çevre yapıları yok etmiş, geri kalanları da savaş sonrası talanda oldukça zarar görmüştür. Bugün nasıl olduysa hala ayakta kalan, ancak inekler tarafından işgal edilmiş bir cami ve Azeri liginde top koşturan Karabağ Ağdam Futbol Kulübü şehrin güzel günlerinden geri kalanlardır.
Ağdam Google Haritalar Linki ve Koordinatları
4. Pripiat, Çernobil, Ukrayna:
Bugün Ukrayna sınırları içerisinde yer alan Pripiat, geçmişte Sovyet Rusya’nın atom şehirlerinden (atomograd) biriydi. Bu şekilde adlandırılmasının sebebi ise, kuruluş amacının çernobil nükleer santralinde çalışan işçilerin ve ailelerinin barınması olmasıdır.
1986 yılındaki Çernobil nükleer felaketinden sonra, Pripiat’ta yaşayan yaklaşık 50.000 kişi yanlarına sadece birer çanta almalarına izin verilerek apar topar şehirden uzaklaştırıldı. Bunun sonucunda, geriye tam bir hayalet şehir görüntüsü ortaya çıktı. Günümüzde, radyasyon seviyelerinin normale yaklaşması ile, eski Pripiat sakinlerinden oluşan rehberlerce, bölgeye özel izinli turlar gerçekleştirilebiliyor.
Pripiat Google Haritalar Linki ve Koordinatları
5. Centralia, Pensilvanya, Amerika Birleşik Devletleri:
Kömür madenleri ile çevrili Centralia kasabası, gelişen endüstinin önemli bir parçası olarak gün geçtikçe gelişiyordu. Bu gelişme, birkaç işgüzar işçinin, çöpleri yakarken, açıktaki bir kömür damarını tutuşturması ile yavaşlamaya başlıyor.
1962 yılında gerçekleşen bu olaydan sonra, yeraltındaki cevher içten yanmaya devam etse de, kasabada işler olduğu gibi devam ediyor. Geçen 10 sene içerisinde, çevredeki karbon monoksit seviyesi nedeniyle çeşitli solunum yolu hastalıkları ortaya çıksa da, kasaba sakinleri rutinlerini sürdürüyorlar. Ancak 1979 yılında, bir kasaba sakini yer altındaki yakıt deposunun ısısını kontrol ettiğinde, 80 dereceyi görünce işler değişiyor. 1982 yılında, evinin arka bahçesinde oyun oynayan bir çocuk, ayaklarının altında aniden beliren 45 metrelik bir çukura düşünce film tamamen kopuyor ve 1984 yılında, ABD kongresi 42 milyon dolar harcayarak, kasaba sakinlerini başka bir yere naklediyor.
Birkaç yüzyıl daha yanmaya devam edeceği tahmin edilen yer altındaki ateşe rağmen taşınmamakta kararlı 10 kasaba sakinini saymazsanız, kasabanın bir hayli boş olduğunu söyleyebiliriz. Çukura düşen çocuğun hala yaşadığı ve yangını çıkartan işçilerin aslında itfaiyeci oldukları ise bu kasaba ile ilgili diğer enteresan bulguları oluşturuyor…
Centralia Google Haritalar Linki ve Koordinatları
Daha terkedilmiş nice şehirler var, devamını yakında yine sizlerle paylaşıyor olacağım.