Taş Devri Diyeti veya Mağara Adamı Diyeti Sağlıklı mı, Değil mi?

Neredeyse 1 sene olmuş son yazıyı ekleyeli. Çok ihmal ettim biliyorum sizleri ancak yine de her gün onlarca kişinin sadece birkaç makaleden oluşan blogumu ziyaret etmiş olduğunu görmek beni çok mutlu etti.

Şimdi paylaşacak daha çok şeyim var ve yeniden yazmaya devam edeceğim, lütfen yorumlarınızı esirgemeyin.

Haftasonu gazetelerden birinde “Mağara Adamı Diyeti Sağlıksız” (= Taş Devri Diyeti Sağlıksız) diyen bir yazıya denk geldim. Bunu da 1985 yılında yapılmış bir çalışmaya dayandırıyorlardı.

Açıkçası daha önce bu diyeti uygulayarak 20 kilo vermiş birisi olarak buna katılmıyorum, üstelik, bugünlerde sigarayı bıraktıktan sonra aldığım kiloları vermek üzere yine uyguluyorum. Aslında taş devri rejimine veya diyetine bu isimle hitap etmek haksızlık, bu daha çok bir yaşam tarzı.

Şöyle ki Taş Devri Diyeti’ni (paleo diet) savunanların temel çıkış noktası, taş devrinden bu yana sindirimle ilgili genlerimizin çok fazla değişime uğramamış olmalarına rağmen, yiyeceklerimizin çok farklılaşmış olması. Günümüzde bize uygun olmayan ancak ekonomik veya hazırlanması kolay olan besinleri tüketmemiz sebebiyle diyabet (şeker hastalığı), obezite (aşırı şişmanlık) veya çeşitli otoimmün hastalıkların artarak görülmesi.

Taş Devri Diyeti Paleo Mağara Adamı

Yanında patates kızartması ister misiniz?

Öyleyse ne yapmak lazım diyorlar? Taş devrinde olan hemen herşeyi yemek serbestken, o zamanlarda olmayan ancak günümüzde bulunan işlenmiş yiyeceklerden uzak durun. Bu kadar basit.

Şimdi soruyorum size, sebze, meyve ve sağlıklı et ve süt ürünleri tüketmenizi öneren bir beslenme şeklinin neresi hatalı olabilir?

Bu diyeti uyguladığım dönemde, kan yağlarım (lipidler, LDL, HDL, total kolesterol, trigliserid…) veya kan şekerim (açlık kan şekeri, glukoz) ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Aksine daha enerjik ve sağlıklı hissediyordum kendimi.

Yeniden uygulamaya başlamamdan beri sadece 7 gün geçmiş olmasına rağmen, yine aynı hisler içindeyim. Üstelik daha az uyuyor ama daha dinç uyanıyorum.

Bir haftada yaklaşık 4 kilo verdim (95 –> 91,5kg). Bu sırada günde ortalama 1500 metre yüzüyorum, muhtemelen en az 1 kilo yağı da kasa çevirmişimdir. Bazılarınız günde bu kadar yüzmenin zaten kilo verdireceğini savunabilirler ancak durum öyle değil -tecrübe ile sabittir.

Bu arada, hiç aç kalmadığımı ve yemek iste

diğim şeylerin çoğunu yiyebildiğimi söyleyebilirim.

Örneğin haftasonu yediklerimden bazıları, kaşarlı omlet, döner, sucuklu yumurta, karnıyarık ve hatta rakı ve peynirdi. Buna rağmen haftasonu da 1 kilo verdiğimi belirtmem gerek.

Özetle, şeker, un ve fabrikada üretilmiş besinlerden uzak durur, tuzu da biraz azaltırsanız, size ne zararı olabilir ki?

Ha bu arada, 1985 yılında hala sigara içmenin faydalı olduğunu savunan doktorların olduğunu da hatırlatayım 🙂

Taş Devri Diyeti veya Mağara Adamı Diyeti Sağlıklı mı, Değil mi?” üzerine 2 yorum

  1. Kaşarlı Omlet veya peynir yani tüm süt ürünleri Paleolitik dietinde yenilmemesi gerekenler sınıfında. Ayrıca Paleolitik dietinde tahıl, bakliyat, patates bu yasaklar arasında… Benim senede bir görüşebildiğim bir arkadaşım; her zaman kendisini senelerin hiç etkilemediği düşünürdüm. Bu sene geldiğinde birden onu yaşlanmış gördüm. Bana hevesle Paleolitik diet yaptığını ve kendini çok dinç hissettiğini söyledi. Hatta sağlık için bana da bu diyeti tavsiye ediyor. Ama benim gördüklerim ortada… Ben eski bir yüzücüyüm. Hala hergün 2500 metre yüzüyorum. Abur cubur, fast food vs den uzak duruyorum. Kendimi oldukça sağlıklı hissediyorum. Bence kendimizi bir beslenme şekline zorlamadan, mümkün olduğunca sağlıklı beslenerek formumuzu ve sağlığımızı koruyabileceğimize inanıyorum. Aşırı sporunda (kendi tecrübelerime dayanarak), vücut kendini korumaya aldığı için, zararlı buluyorum.

    • Yorumunuz için teşekkür ederim. Konunun uzmanı değilim ancak süt ve süt ürünleri tüketimi konusunda bu beslenme şeklinde bir gri alan var sanırım. Aşağıda eklediğim linkte bununla ilişkili güzel bir yazı var.
      http://paleocafe.org/2011/05/31/671/

      Hayatta herşeyin aşırısının ve rijiditenin zararlı olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla kendi diyetimi de, spor yaşamımı da bu yönde modifiye etmeye çalışıyorum. Sanırım işin özü kendini dinlemekte -yedikten sonra sizi rahatsız eden şeyleri yememek gibi.

      Bunun haricinde tercih bir pizza ile bol kaşarlı, tereyağlı bir omlet arasında olacaksa, omletten taraf olduğumu belirtmek istemiştim.

Bir yorum ekle...