Dünyadaki en sessiz yer sizce neresidir?
Kiminin aklına ilk anne karnı gelir, ama özellikle sabit veya ritmik gürültüler çıkartan şeylere yenidoğanların ve bebeklerin merakı gözönünde bulundurulursa, bu durumun pek de doğru olmadığı hemen anlaşılabilir. Keza anne karnında, annenin kalp sesinden, barsaklarının hareketlerine kadar herşey duyulur. Üstelik, 8. ayda bebek dışarıdaki sesleri, biraz kısık olsa da oldukça net duyabilir.
Yer altı deseniz, orada da tonla gürültü var, gökler bile sessiz değil bu devirde… Hiçbirşey yoksa, rüzgarın sesi var.
Öyleyse neresi?
Tabi ki bir anekoik oda!
Anekoik oda nedir derseniz, aklınıza ilk yumurta kaplarını getirebilirsiniz. Daha doğrusu, yumurta kapları ile sarılmış gibi gözüken ses kayıt odalarını, yani müzik stüdyolarını. Hem dışarıdan içeriye gelebilecek, hem de içeride üretilebilecek sesleri hızlıca emebilen bu odalar oldukça sessiz ortamlar sağlayabiliyorlar. Bu odaların çoğu yarı-anekoik (semi-anechoic) olarak adlandırılıyor. Ancak dünyada bir tane anekoik oda var ki, sesi yaklaşık %99,99 oranında emip (-9,4 dbA), full anekoik bir oda titrini hakediyor.
Guinness Dünya Rekorları Kitabı’nda da yer alan bu odada, beyaz eşyalardan, Harley Davidson motorlarına kadar çeşitli ürünlerin gürültü seviyeleri dış dünyanın etkisi altında kalınmadan ölçülebiliyor. Ancak bu odanın korkutucu bir yanı da yok değil… Bildiğiniz üzere -ya da henüz gitme fırsatınız olmadıysa, bilemediğiniz üzere- uzayda ses yok, daha doğrusu sesi iletecek bir ortam yok. İşte bu yüzden NASA da, uzayda astronotların karşılaşacağı bu sessizlik ortamını bu odada test ediyor.
Enteresan olan, tamamen sessiz bir ortamda kulaklarımızın (beynimizin) ufacık bir ses duyabilmek için yırtınıyor olması. Bu yırtınma sonrası, insanlar genellikle kendi kalp atışlarını veya nabızlarını duyabiliyorlar, tıpkı gece sessizliğinde yattığımızda bizim de duyabildiğimiz gibi. Ancak sessizlik devam ettiğinde, kalp sesi çok daha yüksek gelmeye başlıyor ve sonrasında genellikle farklı duysal halüsinasyonlar (varsanı veya sanrılar) meydana gelebiliyor. Bu arada, şimdiye kadar bu işkenceye en uzun süre maruz bırakılan kişi buna 45 dakika boyunca katlanmak zorunda kalmış.
Belki artık şehrin gürültüsünden uzaklaşıp, tamamen sessiz bir ortam dilemeden önce bir kez daha düşünürsünüz. Ya da Orfield Laboratuvarları’nın bu odasında 45 dakikadan daha uzun süre kalmaya gönüllü olarak, akıl sağlığınızı teste tabi tutabilirsiniz…